söndag 10 april 2011

De somaliska piraterna

 Såg nyss ett reportage om de somaliska piraterna utanför Somalias kust. Den dansk-somaliska journalisten Nasib Farah ville veta varför somaliska män väljer att bli pirater.Han bestämde sig för att söka svaret genom att återvända till den by han lämnade som 11-åring. Han filmade sin återkomst till Somalia efter att han för nitton år sedan flydde därifrån. Han kom tillbaka och fick se sin kusin som tuggade khat dagarna långa och gjorde sig redo för att anslutna sig till pirattrupperna.

Av den lilla snutt jag såg  verkade dokumentären väldigt bra.. Vet inte vart jag kan få tag på dokumentären dock men den var väldigt gripande och skildrade hela processen på ett sätt som gör att man får mer sympati för piraterna. Låter hemskt, jag vet, men att man i tider som dessa, i tider där fattigdom är vardag och man har knappt tak över huvudet eller mat för dagen och samtidigt måste försörja en hel familj är det förståeligt att ett stort hus, bilar och ett harem av kvinnor lockar.
  Precis mitt emot Nasibs kusin(som ville bli pirat) var det fetaste villan och bilarna. Såg lite malplacerat ut där bland alla ruckel och tält men det är väl ganska självklart då att ungdomarna lockas av detta "glamorösa liv". Om någon på deras gata har lyckats, varför skulle inte dem?

1 kommentar: